Odpowiedzialność za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych

Podczas webinaru poruszymy takie kwestie, jak:

- co to jest szkoda, czyli jakie są możliwe szkody w przypadkach przetwarzania danych osobowych ?
- jakie są zasady odpowiedzialności na gruncie RODO, w odniesieniu do administratora, podmiotu przetwarzającego, pracownika, IOD ?
- jak wygląda odpowiedzialność pracownika ?
(analiza na przykładzie pracy zdalnej)
– jak się przygotować od strony dokumentacyjnej do kontroli oraz jak się uchronić przed odpowiedzialnością ?


TERMIN: 9 CZERWCA, godz. 13:30 - 15:00

Cena szkolenia - 229 zł, obejmuje:


- materiały szkoleniowe

- zaświadczenie o odbyciu szkolenia

- sesję pytań i odpowiedzi



1.    Współadministratorami Twoich danych są Sakowska-Baryła Czaplińska Kancelaria Radców Prawnych Spółka partnerska oraz SBC Inspektor sp. z o.o., z siedzibami w Łodzi przy Al. Kościuszki 67 lok. 6U, mające wspólny punkt kontaktowy pod adresami mailowymi sakowskabaryla@kancelariasbc.pl lub m.czaplinska@kancelariasbc.pl.
2.    Przetwarzamy dane osobowe wyłącznie w celu dostarczenia newslettera oraz zaproszeń na szkolenia i inne wydarzenia, na podstawie dobrowolnie wyrażonej przez Ciebie zgody opartej na art. 6 ust 1 lit a) RODO.
3.    W odniesieniu do danych osobowych przetwarzanych na podstawie zgody, przysługuje Tobie prawo do jej cofnięcia w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
4.    Twoje dane będą przetwarzane do czasu realizacji celu, o którym mowa w pkt 2 nie dłużej niż do czasu cofnięcia zgody albo wniesienia sprzeciwu, a po tym czasie mogą być przetwarzane do czasu upływu przedawnienia ewentualnych roszczeń.
5.    Odbiorcą Twoich danych mogą być podmioty, którym powierzamy obsługę informatyczną lub, z których rozwiązań korzystamy przy przygotowaniu i organizacji wydarzeń.
6.    Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do tego, aby zrealizować szkolenie, a także otrzymywać newsletter.
7.    Masz prawo żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.
8.    Decyzji ostatecznych wobec Twoich danych osobowych nie podejmujemy w sposób zautomatyzowany, w tym nie dokonujemy profilowania wywołującego takie skutki.
9.    Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdyby nasze przetwarzanie Twoich danych osobowych było niezgodne z prawem.

Odbiorcą Twoich danych mogą być podmioty, którym powierzamy obsługę informatyczną lub, z których rozwiązań korzystamy przy przygotowaniu i organizacji wydarzeń.


Poinformowano mnie, że mogę w dowolnym momencie wycofać zgodę poprzez przesłanie oświadczenia na adres e-mail m.sakowskabaryla@kancelariasbc.pl lub m.czaplinska@kancelariasbc.pl.
Wycofanie przeze mnie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie mojej zgody przed jej wycofaniem.


Zapisz się na nasz bezpłatny webinar tutaj:

Szkolenie poprowadzą:
dr Marlena Sakowska-Baryła

radca prawny, partner w Sakowska-Baryła, Czaplińska Kancelarii Radców Prawnych Sp.p., redaktor naczelna „ABI Expert”, wiceprezes Stowarzyszenia Praktyków Ochrony Danych

mec. Magdalena Czaplińska

radca prawny, partner w Sakowska-Baryła, Czaplińska Kancelarii Radców Prawnych Sp. p.,

prezes SBC Inspektor Sp. z o.o.

Poznaj nas bliżej

Odwiedź nasz profil i bądź na bieżąco: